OVER DUTCH CHILI FEST 

DCF_001_ANIMATION_ALGEMEEN_2019.gif

LA FIESTA PICANTE
Dutch Chili Fest is het enige Nederlandse festival dat geheel in het teken staat van de chilipeper. Een veelzijdig vruchtgroente die je in vuur en vlam kan zetten, maar soms ook onverwachts zoet kan smaken. Deze ode aan dit pikante pepertje vertaalt zich in een dag vol spicy eten en ander soortig vermaak. Professionals en amateurs bieden hun heet gepeperde producten aan op de markt, er zijn wedstrijden om te bepalen wie de grootste portie pittigheid aankan, er is cutting edge music en natuurlijk een uitgebreid aanbod van lekker eten.

HOT RODS & HOT SAUCE
Herald Coolbergen, founding father van Dutch Chili Fest, kwam in 2012 op het idee om een festival te wijden aan de chilipeper tijdens een bezoek aan een rockfestival: “Daar werden hot rods tentoongesteld en hamburgers verkocht. Hot sauce kan dan natuurlijk niet ontbreken, besloot ik.” Dat vormde het startpunt voor Dutch Chili Fest. In krap drie maanden tijd was de eerste editie een feit. “Al snel bleek er veel meer mensen in hun vrije tijd of beroepsmatig met pepers bezig. Ik heb die mensen bij elkaar gebracht.” Na 5 succesvolle edities was het in 2017 tijd om het stokje over te dragen aan Leo Hoeksema van Zwaardvis Music. Leo kan met Dutch Chili Fest zijn twee grootste passies combineren: muziek & (spicy) food!

FOODprint
Dutch Chili Fest brengt niet alleen een ode aan de hete peper maar ook aan de aarde en de natuur waaruit deze bijzondere vrucht voortkomt. De klimaatcrisis is in volle gang en wereldwijd worden meer dan 1 miljoen planten- en diersoorten met uitsterven bedreigt. Als festival hebben we de kans om ons publiek te informeren en inspireren over onderwerpen die hierin een rol spelen om zo samen verandering teweeg te brengen.

We doen daarom ons best om de footprint van het festival zoveel mogelijk te reduceren. We maken daarom gebruik van groene energie, welke gedeeltelijk wordt opgewekt door de zonnepanelen die op het dak van het Klokgebouw liggen. We denken in grondstoffen in plaats van afval. Daarom maken we geen gebruik van wegwerpplastics en vragen de standhouders en cateraars hetzelfde te doen. En we maken gebruik van herbruikbare bekers en composteerbare bakjes en bordjes.

Ook beperken we de vervoerskilometers van leveranciers door zoveel mogelijk lokaal in te kopen en  vragen onze bezoekers te voet, met de fiets of de trein te komen. Het festival bevindt zich tenslotte op 1 minuut loopafstand van station Strijp-S.

Maar de grootste impact kunnen we maken door kritisch naar onze FOODprint te kijken en het aanbod aan te passen naar een toekomst bestendig menu. Dat doen we door steeds meer vega(n) food aan te bieden en onze cateraars te motiveren biologisch vlees te serveren. Daarbij geven we de voorkeur aan kip in plaats van rundvlees omdat de milieu -impact daarvan kleiner is. Een stukje vlees eten zou bijzonder en niet vanzelfsprekend moeten zijn, in onze ogen is het dan ook een delicatesse, geniet en eet het met mate!